Ana Sayfa » , , » Elektrik kayıp kaçak bedeli ne kadar, nasıl geri alınır ?

Elektrik kayıp kaçak bedeli ne kadar, nasıl geri alınır ?

Kaçak elektrik bedeli, kaçak elektriğe itiraz, kaçak elektrik bedeli itiraz, kaçak elektrik bedeli mahkeme kararı, kaçak elektrik bedeli geri alma, kaçak elektrik bedeli nasıl hesaplanıyor, kaçak elektrik bedeli ne zamandır alınıyor ? faturaya yansıyan kaçak elektrik bedeli...

Merhaba arkadaşlar bu sayfamızda olduğunuza göre elektrik faturanıza yansıyan elektrik kayıp kaçak bedelinden hemen hemen herkez gibi sizde muzdaripsiniz.Öncelikle haklı olduğunuzu belirtmek isterim zira başkalarının kullandığı kaçak elektriğin bedelini niye siz ödeyeseniz ki ?... Hakikaten burada kurunuın yanında yaşta yanar gibi saçma bir deyimin adaletsizliği var ve bu durum toplumu kışkırtıyor, tanıdığım bir çok insan "o halde bende kaçak elektrik kullanırım, hiç olmazsa bu bedeli boşuna ödemiş olmam" şeklinde düşünüyor :(  Dolayısı ile bu sistem insanları kaçak elektrikten caydıracağına teşvik ediyor :) Bunu fark eden yetkililerin ise aldıkları tek önlem faturalara yansıyan bu saçma miktarın faturalardan kaldırılması şeklinde oldu, ne kadar komik değil mi ?


Evet başkalarının çaldığı elektriğin parasını biz ödüyoruz her ne kadar faturalarımızda görmesek bile. Aslında o başkalarının yaptığı elektrik hırsızlığı suçundan dolayı başkalarının rıskını çaldığını bilmeleri gerek. Ancak bu suça yeltenenlerde o karakteri, basireti aramakta yanlış olur. Dolayısı ile insanlara ahlak dersi vermek yerine konuya geri dönmeye karar veriyorum :)
Evet kayıp kaçak bedeline yada bilinen adı ile kaçak elektrik parası ne kadar, nasıl hesaplanıyor sorumuza yanıt arayalım ve hatta bu konuda yetkili mercii konumundaki Enerji Piyasası Düzenleme Kurulununkayıp kaçak bedeli konusundaki duyurusuna bir göz atalım....
Yazılarımızın her haklı saklıdır, kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, izinsiz kopyalanıp yayınlanması halinde adli yollara başvurulacaktır !...

4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu (Kanun)’nun;
1 inci maddesinde elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amaçlanmıştır.
“Lisans genel esasları ve lisans türleri” başlıklı 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (b) bendindeki “… 5. Yönetmelik uyarınca, hizmet maliyetlerinin yansıtılmasına dair kurallar ile kayıp ve kaçakları asgariye indirecek önlemlerin uygulanmasına dair esasları içeren hükümler…” hükmü Kurum tarafından verilecek lisansların tabi olacağı usul ve esaslar ile lisanslarda yer alacak asgari hükümlerden birisi olarak yer almaktadır.
4 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında Kurum’un “... bu Kanunda yer alan fiyatlandırma esaslarını tespit etmekten” sorumlu olduğu belirtilmektedir.
5 inci maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinde Kurulun görevleri arasında “Tüketicilere güvenilir, kaliteli, kesintisiz ve düşük maliyetli elektrik enerjisi hizmeti verilmesini teminen gerekli düzenlemeleri yapmak.” hususu yer almaktadır.
Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesinde “Gelir düzenlemesinde, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin dağıtım lisanslarına aşağıdaki parametrelerin değerleri derç edilir:
    …
KKH    dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin lisansında her tarife dönemi için belirlenen kayıp-kaçak hedefleri,”
hükmü yer almaktadır.
    Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğin 19 uncu maddesinde  “b) Kayıp-kaçak hedeflerine ilişkin olarak, bu Tebliğin ekinde yer alan GD04.2 formundaki veriler,” lisans sahibi tüzel kişiler tarafından, kendi faaliyetleri ile ilgili olması halinde, düzenlemeye esas işletme gideri ve yatırım harcamalarına temel teşkil eden ve sağlanma zorunda olan veriler arasında sayılmaktadır.
    Kayıp-kaçağa ilişkin uygulama mezkur mevzuat hükümlerinin yanı sıra Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği ve ilgili tebliğlerinde, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliği, Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliklerinde yer alan diğer hükümler de dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir.
    Yukarıda belirtilen mevzuat kapsamında 16/12/2010 tarih ve 2932 sayılı Kurul Kararıyla 2011-2015 dönemini kapsayan ikinci uygulama dönemi için 21 dağıtım şirketi için kayıp kaçak hedefleri belirlenmiştir.
Kayıp-kaçak miktarı, dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı göstermektedir. Dağıtım sistemine giren enerji ile tahakkuk ettirilen enerji arasında oluşan bu fark elektriğin dağıtımı için gerekli olan hat, trafo ile sayaçlarda meydana gelen teknik kayıp miktarı (yaklaşık % 7-8) (ayrıca ölçümlenemeyen bir kısım enerji) ve yasal olmayan bir şekilde elektriğin kaçak kullanılması sonucunda oluşan miktarın toplamından oluşmaktadır. Kaçak elektrik tüketiminin tamamen ortadan kaldırıldığı bir durumda dahi teknik kayıp söz konusu olacaktır.
Yukarıda belirtilen Kanun ve ikincil mevzuat hükümleri esas alınarak tüketicilere sunulan elektriğin kesintisiz sağlanabilmesi için her bir dağıtım bölgesinin kayıp-kaçak oranları dikkate alınarak elektriğin üretilmesi gerekmektedir. Üretilen elektriğin maliyetinin tüketicilere yansıtılması, faaliyetin doğal sonucudur. Kurumumuz ilgili mevzuat gereğince kayıp kaçak miktarına ilişkin maliyetin müşterilere yansıtılmasını öngörürken diğer yandan kaçakların sıfırlanmasına ve teknik kayıpların makul seviyeye indirilmesine ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmaktadır.
21 Elektrik Dağıtım Şirketinin bölgesinde uygulayacağı hedef kayıp-kaçak oranları bu bölgelerde gerçekleşen kayıp-kaçak oranları esas alınarak 28/12/2010 tarih ve 2977-2998 sayılı Kurul Kararları ile onaylanmıştır. Tarifeler, bu Kurul Kararlarında yer alan hedef kayıp-kaçak oranları dikkate alınarak 2999 sayılı Kurul Kararı ile ulusal bazda abone grupları bazında Türkiye genelinde tek fiyat olarak belirlenerek 01/01/2011 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır.
Söz konusu Kurul Kararlarında ve aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere her bir bölge için uygulama dönemi içerisinde azalan hedef kayıp-kaçak oranları belirlenerek tüketicilerin daha düşük kayıp-kaçak bedeline maruz kalmaları sağlanırken bu hizmeti yerine getiren dağıtım şirketlerine de riskler yüklenmiştir. Kanunun amacı “elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterebilecek, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanmasıdır.” Bu kapsamda, verilen hedefler şirketlerin performansları da dikkate alınarak belirlenmiş olup performans düzeyi yüksek olan şirketlerin ödüllendirilmesini, performans düzeyi düşük olan şirketlerin ise cezalandırılmasını temin edecek bir mekanizma dahilinde hedef kayıp-kaçak oranları belirlenmiştir. Nitekim düşük performanstan dolayı gerçekleşen yüksek kayıp-kaçak düzeyinin yol açtığı ek maliyet 2007-2010 döneminde sorumlu şirketlerin üzerinde kalmıştır. 2011-2015 döneminde de düşük performans düzeyiyle faaliyet gösteren şirketler hedef kayıp-kaçak oranlarına ulaşamamaktan dolayı ek maliyetlere katlanacaklardır. Bu ek maliyetler hiçbir şekilde tüketicilere yansıtılmamaktadır. 

Şimdi kafamızı karıştıran bu kadar usun bir açıklamanın ardından bu bedele nasıl itiraz edeceğimiz sorusuna yanıt arayalım...

İlk olarak elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli itiraz başvurusu yapılmalı. İtirazın reddedilmesi halinde il-ilçe tüketici sorunları hakem heyetine başvurulmalı. Kanuna göre tüketici ayıplı mal ve hizmetler karşısında 2 yıl içinde hakkını arayabilir.



0 yorum :

Yorum Gönder

Bu yazıyı okudunuz mu
 
Ana Sayfa | Reklam Ver | İletişim
Copyright © 2013. SGK Bilgileri - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..

-->