Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası 2013

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası kaç tl, sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne kadar, sigortasız işçi çalıştıranları nereye şikayet edebiliriz, sigortasız işçi çalıştıranların cezası, sigortasız işçi çalıştıran işyeri şikayet...

Bundan bir kaç yıl öncesine kadar sigortasız işçi çalıştırmak, yada işyerinden sigortasız çalışmak son derece doğaldı ülkemzide. İnsanlar iş bulduklarına şükür ettikleri için sigortayı falan sorgulamıyorlardı. Ancak şimdilerde durum değişti. Artık sigortasız işçi çalıştırmak SGK tarafından önemli suçlar arasında sayılıyor. Dolayısı sigortasız çalışmayın, çalıştırmayın. İşvereniniz bu konuda sizleri oyalıyorsa ihbar etmekten çekinmeyin

Peki bu tip bir işvereni nereye şikayet ederiz ve ne gibi cezalar almasını sağlayabilirz gelin hemen bu sorularımzıa cevap arayalım.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 28.05.2008 tarihinde açılan Sosyal Güvenlik Kurumu Çağrı Merkezi ile yeni bir hizmet dönemini başladı. Alo 170, sigortasız çalıştırılan binlerce işçinin umudu oldu. Türkiye’nin her yerinden Alo 170’e yapılan ihbarlar sayesinde 26 bin kişi sigortalı olmayı başardı. Sizde geç kalmadan 170 numarayı arayarak ihbarda bulunun.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası :
Sigortasız işçi çalıştıran işveren cezaları asgari ücrete bağlanmıştır.
Sigortasız işçi çalıştıran işveren 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza öder. İşveren defter tutmuyorsa özel inşaat gibi 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza alır. 
Sigortasız işçi çalıştırdığı için doğal olarak işe giriş bildirgeside vermemiştir (2 asgari ücret ceza )
Sigortasız işçiyi aylık prim hizmet belgesinde de göstermemiştir (her ay 2 asgari ücret ceza )
Ücret bordrosunda göstermemiştir (yarım asgari ücret ceza )
Yasal defter kaydetmemiştir (her ay yarım asgari ücret ceza )
Bunları topladığımız zaman 1 yıl için 38 asgari ücret ceza .
Kısaca asgari ücrete bakın 38 ile çarpın işte ceza .
Ayrıca Ücretini bankaya yatırmadı cezası var .
Kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğar.
Birde primleri gecikme zammı ile alınır .
Teşvikleride iptal olunur
İşkazası geçirirse kendisine eşine çoluğuna çocuğuna bağlanacak maaş sorgusuz sualsiz sigortasız çalıştıran işverenden tahsil edilir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Bu yazıyı okudunuz mu
 
Ana Sayfa | Reklam Ver | İletişim
Copyright © 2013. SGK Bilgileri - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..

-->