Özel Hastanelerde Gereksiz Tahlil Hastaya Ödetilecek.

özel hastane haberleri,sağlık bakanlığı,tahlil ücretleri,gereksiz tahlil



Sağlık Bakanlığı' nın fazladan yapılan gereksiz tahlillerin önüne geçmek için uygulamaya koyacağı "fayda modeli" Meclis gündemine taşındı. Yeni modele göre özel hastanelerde yapılan gereksiz tetkik ve tahlillerin önüne geçmek için sadece tedavisinde başarılı olan hastaların tahlilleri için ödeme yapılacak. Amerika merkezli Medtronic şirketinden model alınarak hazırlanan bu yeni sistemle sağlık giderlerinin düşmesi sağlanacak. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği modelin birçok sakıncası olduğunu söylüyor. Derneğe göre yeni uygulamayla özel hastaneler, hastaların tedavisinde gerekli olan ancak SGK'dan ödemesini alamayacakları tetkik ve tahlilleri yapmama yoluna gidebilir. Ayrıca yeni modelle SGK'nın "gereksiz tahlil" veya " başarısız" tedavi diye ödemediği faturaların sorumlusu da hastalar olacak. Yeni sistemle SGK'lı hastanın sağlık masrafı oldukça artacak. Hastalar "yüksek fatura" kaygısı ile özel hastaneye gidemeyecekler.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği adına açıklama yapan avukat Şahin Çarşanbalı, yeni modelin uygulamaya geçmesi durumunda Bakanlığa dava açacaklarını söyledi.

Zararı kim karşılayacak CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise derneğin, "Fayda modeli" konusundaki çalışmasını Meclis'e taşıdı. CHP'li Tanrıkulu yeni model hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek "Tedavinin başarılı olması kriteri nedir? Ödeme yapılmadığında hastane ödemesini hasta mı yapacaktır? Uygulama neticesinde hastalara gerekli tetkikleri yapmaktan çekinen özel hastanelerde, teşhisi yapılamayan hastaların zararını kim karşılayacaktır"

0 yorum :

Yorum Gönder

Bu yazıyı okudunuz mu
 
Ana Sayfa | Reklam Ver | İletişim
Copyright © 2013. SGK Bilgileri - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..

-->