Yüksek emekli maaşı nasıl alınır

yüksek emekli maaşı almak için ne yapmalıyım, nasıl yüksek emekli maaşı alınır, yüksek emekli maaşı için ne yapmalı...
Hemen hemen her çalışanın hayalidir emeklilik, kimseye muhtaç olmadan, huzurlu bir emeklilik hayatı süsler bir çok insanın hayalini. Bu hayali gerçekleştirmek için ise emekli maaşınızın hayat standartlarında olması, yada günümüz şartlarına uygun olması gerekir. Peki ilerde yüksek emekli maaşı alabilmek için neler yapmak gerekli, dilerseniz gelin bu sorunuza cevap arayalım...

Bildiğiniz üzre emekli maaşları hiç bir zaman çalışırken aldığınız maaşlarla aynı veya daha yüksek olmaz, aksine emekli maaşları çalışanın aksine düşük olur. Ancak en azından çalışırken alınan rakamlara en yakın maaşı emeklilik yıllarında da alabilmek adına çalışırken aldığınız maaşa sahip çıkmanız gerekiyor. Çünkü, çalışırken yüksek ücret alanların gerçek ücretlerinin SGK’ya bildirilmesi, emeklilikte yüksek emekli aylığı almalarını sağlıyor.

Emekli aylığını arttırmanın iki önemli şartı var. Biri prim ödeme gün sayısının fazla olması ki, bu aylık bağlanma oranını etkiler. Diğeri ise sigortalı için bildirilen sigorta primine esas kazanç (SPEK) miktarı, ki bu da ortalama yıllık kazancı etkiler. Bu iki nedenden dolayı SPEK miktarının yüksek olması, emekli aylığının fazla olmasında daha belirleyicidir.

Emekli aylığı, çalışılan bütün sürelerdeki prim gün sayısı ve SPEK miktarı üzerinden hesaplandığı için, aylığının yüksek olması çalışılan bütün süreçte özellikle SPEK miktarının yüksek olması gerekir. Kısa süreli SPEK miktarının yüksek olması, genel toplam içinde fazla yer tutmayacağı için hesaplamada da çok etkisi olmayacaktır. Bu nedenle çalışırken yüksek ücret alanların gerçek ücretleri üzerinden SGK‘ya bildirilmeleri, emekli olduklarında da yüksek emekli aylığı almalarını sağlar.
 

0 yorum :

Yorum Gönder

Bu yazıyı okudunuz mu
 
Ana Sayfa | Reklam Ver | İletişim
Copyright © 2013. SGK Bilgileri - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..

-->