Gelir Testi Yaptırmadım.Peki Ne Olacak?

gelir testi yaptırmadım ne olacak, gelir testi yaptırmadım ne olur, gelir testi yaptırmayanlar, gelir testi yaptırmayanlar ne yapmalı



Gelir testinin amacı ailelerin Genel Sağlık Sigortası Primlerinin kimin tarafından ödeneceği ve ne kadar olacağını belirlemektir.Ve bu testin yöntemi, SOYBİS ve sosyal incelemeler yolu ile ailelerin toplam gelirlerinin aylık ortalaması tespit edilip ailedeki birey sayısına bölünerek bulunur.

Gelir Testi Yaptırmayanlar Ne Yapmalı?

Gelir testini yaptırmak istemeyenler, Kuruma verecekleri gelir testi yaptırmak istemediklerine ilişkin yazılı beyan üzerine asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödeyerek genel sağlık yardımlarından kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlanabilirler.

Gelir testi müracaat bildirim” yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde vakfa müracaat etmeyenlere ne işlem yapılacaktır?

Gelir testi müracaat bildirim” yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde vakfa müracaat etmeyenlere gelirleri asgari ücretin iki üzerinden prim tahakkuku yapılarak Kanunun (60/g) bendi kapsamında tescilli olacaktır.

Çalışmayanlar ve ayrıca gelir testi yaptırmak istemeyenler uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim ödemek suretiyle genel sağlık sigortasından nasıl yararlanabilirler?

Hem uzun vadeli sigorta (malullük, yaşlılık ve ölüm) hem de genel sağlık sigortasından yararlanmak isteyenler, isteğe bağlı sigortalılık kapsamındaki müracaatlarına bağlı olarak, müracaat tarihini takip eden günden itibaren tescil edilirler. İsteğe bağlı sigortalı olunması halinde, en az brüt asgari ücretin % 32?si oranında (886,50 x 32/100 = 283,68) prim ödeyerek hem emeklilik hem de 30 günlük prim ödeme şartını yerine getirerek kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, prim borcunun olmaması kaydıyla sağlık hizmetlerinden yararlanılması imkânı bulunmaktadır.

GSS’Lİ OLMAK İSTEMİYORUM DEME GİBİ BİR HAKKIMIZ BULUNMUYOR.


Belirtilen istisnalar haricinde sosyal güvencesi olmayan kişilerde dahil olmak üzere herkes GSS kapsamında olduğu için “GSS’li olmak istemiyorum” deme hakkımız bulunmuyor. Sosyal  güvencesi olmayan kişiler gelir testi sonucuna göre prim ödeyerek veya primleri Devletçe ödenerek GSS’li olacaktır. Bununla birlikte  GSS kapsamına  giren gelir testi için başvuru yapmayan  kişiler Kurumca tescil edileceklerdir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Bu yazıyı okudunuz mu
 
Ana Sayfa | Reklam Ver | İletişim
Copyright © 2013. SGK Bilgileri - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..

-->